+31 (0) 575 541060 info@brainspa.nl

Stress

Druk op het werk, zorgen over geld of problemen op liefdesgebied: stress hoort bij het leven. Natuurlijk zijn wij daar allemaal terdege van bewust wanneer het over volwassenen gaat. Maar ook een opgroeiend kind kan last hebben van problematiek die te maken heeft met stress. BrainSpa gaat samen met jouw kind aan de slag om tools en vaardigheden te ontwikkelen, die helpen dat punt van rust te vinden, wanneer het even teveel lijkt te worden.

Stress bij kinderen: helemaal niet zo vreemd

Een kind moet constant nieuwe dingen leren, angsten overwinnen en stappen zetten om zichzelf leeftijdsadequaat te ontwikkelen. Een hele opgave, denk er maar eens over na. Steeds opnieuw een balans vinden tussen aapassen aan de omgeving thuis en in de klas, en ondertussen trouw blijven aan wat er van binnenuit gevoeld wordt. Dat levert op zichzelf al genoeg gevoelens van stress op, nog afgezien van echte stresssituaties die ongetwijfeld tot onrustige gevoelens leiden, hoe stabiel het kind ook is.

Stressreactie

Ongeacht wat de gevoelens precies oproept: stress heeft vaak een stressreactie tot gevolg. Die reactie zelf is vaak geen probleem. Dat hoort er eigenlijk gewoon een beetje bij, bij het opgroeien. Het wordt pas problematisch wanneer de stress zo hoog oploopt dat het te vaak of te hevig tot ontlading leidt, wanneer het niet meer goed lukt om te herstellen van de stress, of ontspannen sowieso nooit meer lijkt te lukken. Stress uit zich op die momenten vaak emotioneel, bijvoorbeeld in boosheid, verdriet of angst, maar kan zich ook lichamelijk manifesteren. Bijvoorbeeld in de vorm van buik- of hoofdpijn. Beiden zijn op hun eigen manier erg vervelend voor het kind. Wanneer dit uit de hand lijkt te lopen, is een speciale behandeling nodig om de omgang met stress behapbaar te maken.

Stressreactie meten

Bij BrainSpa hebben wij ons gespecialiseerd in het meten van het stressniveau. Ook hoe gevoelig de reactie op stress is en in hoeverre het kind in staat is te herstellen, ofwel de veerkracht, is door ons vast te stellen. Deze waarden zijn vervolgens te beïnvloeden met de juiste training. Daarbij werken we zowel op het niveau van het brein, als op dat van het autonoom zenuwstelsel. Daarbij valt te denken aan het hart, de ademhaling, temperatuur, spierspanning en huidgeleiding.

Stress bij kinderen verminderen

Door het kind te leren wat een optimale vorm van ontspanning is, en welke manieren en technieken hij of zij kan aanwenden om daar te komen, krijgt het handvatten aangereikt waar het een leven lang wat aan heeft. Deze tools en vaardigheden zullen hem of haar helpen rust te vinden, wanneer het allemaal even teveel lijkt te worden. Benieuwd naar onze trainingen betreffende stress bij kinderen? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag de mogelijkheden met je.

Wilt u meer weten over stress bij kinderen?

Neem dan contact op met Brainspa of maak een afspraak voor een analyse.