+31 (0) 575 541060 info@brainspa.nl

Neuro- en biofeedback

Neurofeedback en biofeedback worden gecombineerd toegepast. Dat betekent dat hersenactiviteit en andere lichaam’s variabelen, zoals hartslag, ademhaling en huid geleiding tegelijkertijd worden gemeten en getraind. Hierdoor kan een goede afstemming worden gemaakt tussen het centraal zenuwstelsel (brein) en het autonoom zenuwstelsel. Er wordt getraind naar een staat waarbij lichamelijke ontspanning samengaat met focus en alertheid. Dit gebeurt aan de hand van continue ‘real time’ feedback over de eigen staat van zijn. Een goede balans van hersenactiviteit en lichamelijke ontspanning wordt beloond door middel van auditieve en visuele feedback. Daarnaast wordt door middel van oefeningen en coaching ook geleerd hoe bewust de gewenste staat te bereiken is.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een vorm van hersentraining waarbij je je concentratievermogen verbetert, rust in je hoofd krijgt en energie opbouwt. Je traint je brein in optimale conditie door te leren schakelen naar een staat waarin je je rustig, ontspannen en helder voelt. Veel mensen ontwikkelen klachten doordat het brein niet goed tot rust komt en overprikkeld is geraakt. Neurofeedback weerspiegelt wat er in jouw brein gebeurt. Door continue feedback te krijgen over je hersengolven, leer je hoe je kunt schakelen en voor langere tijd aandachtig en ontspannen in het hier en nu te zijn.

Hoe werkt neurofeedback?

We meten de hersenactiviteit met behulp van elektroden. Op een scherm krijg je terug te zien hoe onrustig het is in het brein. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je snel afgeleid raakt door geluiden uit de omgeving of gedachten die opkomen. Het kan ook zijn dat je eigenlijk altijd onrustig en gespannen bent. Alles zie je terug in je hersengolven. Tijdens neurofeedback kijk en luister je bijvoorbeeld naar een waterval. De waterval weerspiegelt jouw hersengolven. De waterval stroomt als je rustig en aandachtig bent, de waterval stopt als je afgeleid raakt of gespannen bent. Het stromen van de waterval werkt belonend, waardoor je brein de gewenste hersengolven zal produceren. En zo train je je brein naar een optimaal evenwicht waarin ontspanning, helderheid, alertheid en innerlijke rust met elkaar samengaan.

BrainSpa voor meer grip op je brein

BrainSpa is gespecialiseerd in neurofeedback. Al ruim 15 jaar houden wij ons bezig met het trainen van de hersenen. Onze insteek is wetenschappelijk onderbouwd. Het brein en autonome zenuwstelsel trainen we met de beste apparatuur. Met technieken uit de psychologie en bewustzijnsontwikkeling werken we samen met jou aan meer vrijheid in je geest, waarbij onze aandacht ook uitgaat naar de hobbels in de dagelijkse realiteit. Alles gebeurt in nauwe afstemming met jou, je wensen en je doelen. Hierdoor leer je bewust en op meerdere niveaus schakelen naar de gewenste staat die helpt met het doorbreken van klachten en bijdraagt aan helderheid en een vitaal, ontspannen leven. 

Wat is biofeedback?

Biofeedback is een training waarbij je lichamelijk leert tot rust te komen en spanningen los te laten. Hierdoor neemt je lichaamsbewustzijn enorm toe; je leert de wijze waarop jij op stress reageert sneller herkennen en spanningsopbouw te voorkomen. Door biofeedback leer je te schakelen naar een staat waarin jij je ontspannen, aandachtig en fijn voelt. Je veerkracht verbetert en je bouwt energie op. Met biofeedback kom je erachter hoe jouw lichaam ervoor staat: ben je ontspannen of juist gespannen, reageer jij overgevoelig bij stress en herstel je wel voldoende van de dagelijkse spanningen? Door feedback over je lichaamssignalen, leer jij hoe je weer ontspannen door het leven kunt gaan.

Wilt u meer weten over neuro- en biofeedback?

Neem dan contact op met BrainSpa of maak een afspraak voor een analyse.

Contact formulier

Ik wil graag

5 + 12 =